Çek Cumhuriyeti ya da resmi ve kısa ismiyle Çekya, Orta Avrupa ülkesidir. Ülkenin resmi dili Çekçe’dir. Başkenti Prag olan ülke; Polonya, Almanya, Avusturya, Slovakya ile komşudur. Çekya, başkenti Prag ile tam anlamıyla tarihi bir kenttir. Turizm haritalarında oldukça popüler bir yerde duruyor. Her yıl milyonlarca insan başkente akın ediyor. Yıl boyunca ise lisans ve yüksek lisans eğitimi almak için öğrencilerin akınına uğruyor. Çekya’da yüksek lisans yapmak, öğrencilere kaliteli eğitimin yanı sıra şahane bir kültürel gelişim katıyor.
Çekya’da Yüksek Lisans Yapmanın Avantajları
Birçok ülke varken Çekya’da yüksek lisans yapmanın avantajları nelerdir? Neden Çekya? İşte o avantajlar;
İngilizce eğitim: Çekya’da yüksek lisans eğitim dili Çekçe ve İngilizcedir. Elbette sizler İngilizce eğitim alacaksınız. Okullardaki İngilizce eğitim sayesinde mezun olduğunuzda mükemmel bir yabancı dil bilgisine sahip olursunuz. Doktorada yabancı dil bilmek büyük avantaj sağlayacağından Çekya’daki eğitim dili sizin için bir basamak oluşturuyor.
Kültür zenginliği: Çekya’da müthiş bir kültür topluluğu ile karşılaşmaya hazır olun. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın birçok noktasında, Çekya yüksek lisansta tercih edilen bir ülkedir. Farklı milletlerden gelen öğrenciler, kampüslere zenginlik katıyor.
Üçüncü dil avantajı: İngilizce eğitim veren Çekya üniversiteleri, öğrencilerin İngilizceyi her yönüyle öğrenmesini sağlıyor. Öğrenciler okulda İngilizce günlük yaşamda ise Çek diline maruz kaldığından Çek dilini öğrenme şansı elde ediyor. Bir dili öğrenmenin en güzel yanı, dili kendi ülkesinde doğal şekilde öğrenmektir.
Burs olanakları: Çek Cumhuriyeti, eğitime verdiği desteklerle biliniyor. Bu nedenle sadece kendi öğrencilerini değil, dışarıdan gelen yabancı öğrencileri de destekliyor. Ülkede açılan birçok burs başvurusu bulunuyor. Devletin açtığı burslar, şirketlerin ve vakıfların sağladığı burslar ile maddi zorlukları ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor.
Part-time iş: Çekya’da yüksek lisans yaparken bir yandan da çalışmak isteyenler için garsonluktan bebek bakıcılığına kadar yüzlerce iş fırsatı var. Üniversite öğrencilerinin yapabileceği yarı zamanlı işler, öğrencilere ek gelir imkanı sağlıyor, Çek dilini öğrenmelerine zemin hazırlıyor.
Prestij kazanımı: Yüksek lisans denilince akla gelen ülkelerden biri elbette Çekya oluyor. Çek halkının eğitime verdiği önem nedeniyle ülkede önemli üniversiteler kurulmuştur. Mezun olduğunuzda dünya standartlarında bir eğitim ve saygın bir diploma ile hayatınıza devam edeceksiniz.
Araştırma olanakları: Çekya üniversitelerinin zengin kütüphaneleri, ülkedeki bilimsel merkezler, şehir kütüphaneleri uçsuz bucaksız kaynak sunuyor. İngilizce dilinde eğitim alacağınız için kaynak bulmakta sorun yaşamayacaksınız. Ülkede neredeyse her konuda araştırma yapabilir, tezinizi tamamlayabilirsiniz.
Ekonomik yaşam koşulları: Çekya, bir öğrenci yaşamı bağlamında ele alındığında aslında yaşanılabilir bir seviyede olduğunu gösteriyor. Öğrenci yurtları, kafeler, restoranlar, sosyal alanlar, eğlence mekanları gibi çeşitli yerlerde öğrencilere özel indirimler bulunuyor. Yüksek lisans süresince sizi maddi açıdan zorlayacak durumlarla karşılaşmanız pek olası değildir. Öğrenciler burslarıyla veya yarı zamanlı işinden kazandığı maaşla keyifli bir dönem geçirebiliyor.
Staj imkanları: Çekya’daki kamusal alanlar ve özel şirketler, çok uluslu şirketler sayesinde yüksek lisans ve doktora öğrencileri, eğitim aldıkları alan doğrultusunda birçok staj imkanı yakalıyor.
Çekya’da Yüksek Lisans Kabul ve Başvuru Şartları Nelerdir?
Çekya’da yüksek lisansa başvuru yapmadan önce şartları bilmekte fayda var. Şartlar şöyle;
- İngilizce yeterlilik seviyesi belirlenmelidir. IELTS 6.5, TOEFL 85 ve üstü olmalıdır. Ancak yabancı dil konusunda yetersiz olan veya herhangi bir belgeye sahip olmayanlar ülkedeki hazırlık eğitimlerine katılabiliyor.
- Lisans diploması şartı aranıyor. Diploma notu konusunda kesin bir seviye yoktur, okullara göre değişkenlik gösterebiliyor.
- Mezun olunan üniversiteden alınan tavsiye yazıları
- Motivasyon mektubu.
Çekya’da Yüksek Lisans Süresi
Çekya üniversitelerinde yüksek lisans süresi 2 yıldır. Üniversiteler çoğunlukla bir yıl İngilizce hazırlık programı uyguluyorlar. Yeterli seviyede olmayan öğrenciler İngilizce eğitim ile istenilen düzeye geliyor. Hazırlık ile birlikte süre 3 yılı bulabiliyor.
Çekya’da Yüksek Lisans Yaparken Çalışmak Mümkün Mü?
Öğrenciler elbette eğitimlerini aksatmamak kaydıyla, haftanın 20 saati kadarında çalışabiliyor. Tatillerde ise tam zamanlı çalışabiliyorlar.
Çekya’da Yüksek Lisans Sonrası Çalışma ve Eğitim Hakkı
Çekya’da lisans veya yüksek lisans yapan öğrenciler, mezun olduktan sonra bir süre çalışma hakkına sahip oluyor. Çalışma izni ve vize bittiğinde ise şirket aracılığıyla yeniden başvuru yapılarak çalışma süresi uzatılabiliyor. Öğrenciler, doktora eğitimine devam etmeye karar verdiyse eğer yine Çekya üniversitelerine başvuru yapabiliyorlar.
Çekya Öne Çıkan Üniversiteleri
-Charles Üniversitesi
-Çek Teknik Üniversitesi
-3. Prag Ekonomi Üniversitesi
-Masaryk Üniversitesi
-Palacký Üniversitesi
-Çek Yaşam Bilimleri Üniversitesi (CULS)
-Mendel Üniversitesi
-Ostrava Üniversitesi
-Liberec Teknik Üniversitesi
Çekya Yüksek Lisans fiyatları ne kadar?
Çekya’da yüksek lisans eğitimi fiyatları, bölümlere ve eğitim almayı tercih edeceğiniz dile göre değişkenlik gösterebilmektedir. Çekya’da eğitim dili Çekçe olan bölümlerde okul ücretsizdir. Sadece ilk yıl zorunlu Çekçe hazırlık eğitimi ücreti ödenir.
İngilizce ve Çekçe hazırlık eğitimleri 6.900 Euro’dur.
Çekya’da İngilizce yüksek lisans program maliyetleri ise yıllık 4.000 ile 6.000 Euro arasında değişmektedir. Sağlık bölümlerinde ise bu ücret yıllık 9.000 ile 16.000 Euro arasına çıkabilmektedir.
Çekya Yüksek Lisans Başvuruları ne zaman yapılmalıdır?
Çekya’da Yüksek lisans yapmak istediğine kesin olarak karar vermiş olan öğrenciler için oldukça önemli olan bir diğer konu ise Çek Cumhuriyeti’nin okul başvuru dönemi ve tarihleridir. Eğitimine başlamak istediğiniz eğitim döneminin başvuru tarihlerini takip ederek gerekli belgeler ile birlikte başvurunuzu kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Okulların başvuru dönemleri ve kesinleşmiş tarihleri farklılık gösterse de genel olarak aşağıdaki aralıklarda yer alır;
-Başvuru dönemi genel olarak her senenin Eylül ayında başlayıp Nisan’a kadar devam eder.
-Bazı üniversite ve bölümler için son başvuru tarihleri Mayıs veya Haziran ayları olarak da belirlenmiş olabilir.
-Başvuru dönem ve tarihlerini takip ederek zamanında başvuru gerçekleştirmek büyük bir önem taşır.
Çekya Yüksek Lisans programlarında Yök Denkliği var mı?
Çekyada lisans veya yüksek lisans öğrenimi alan öğrenciler bilmelidirler ki YÖK Denklik Çek Cumhuriyeti için mevcuttur. YÖK Denklik Çek Cumhuriyeti öğrencimizin bir dilekçe ile yükseköğretim kurumundan gideceği üniversitenin tanınırlığını dilekçe ile sorgulatması sonucu öğrenilmektedir. Öğrencilerin dilekçe ile başvurularına istinaden kendi adlarına tanınırlık olduğuna dair belge YÖK tarafından ulaştırılmaktadır.
Çekya Yüksek Lisans konaklama imkanları
Çekyada öğrencilerin yaşaması için en popüler olan seçenek yurtlardır. Çek Cumhuriyeti’ndeki birçok üniversite, uluslararası öğrencilerine, üniversitelerin kendilerine ait öğrenci yurtlarında yaşama fırsatı sunar.
Daha çok konfor tercih ederseniz, uygun bir fiyata özel bir daire veya ortak bir dairede tek kişilik oda da kiralayabilirsiniz.
Ortalama kiralar;
Öğrenci Yurdu (2 kişilik odalar) – yaklaşık 120 USD
Özel Oda – yaklaşık 250 USD
2-3 Yatak Odalı Özel Daire – 500 ila 800 USD arası değişmektedir
Çekya’da Öğrenci Sağlık Sigortası var mı?
Çek Cumhuriyeti, Çek vizesinin türüne bakılmaksızın başvuru için istenilen en önemli belgelerdendir. Çekya’da öğrenci sağlık sigortası yapmanız zorunludur.
Çekya Yüksek Lisans Vizesi nasıl alınır?
Çekya’daki üniversite tarafından kabul edildiğini gösteren resmi evrakla beraber öğrenciler, öğrenci vizesi için Çekya elçiliklerine başvurabilmektedirler.
Çekya’dan öğrenci vizesi alabilmek için gerekli belgeler ise şunlardır:
-Uzun dönemli vize başvuru formu
-Uzun dönemli oturum izni başvuru formu
-Üniversitenin gönderdiği resmi kabul belgesi
-En az 3 ay geçerliği olan pasaport
-Son 6 ay içinde çekilmiş 3 adet biyometrik fotoğraf
-Kimlik
-Diploma
-Sabıka kaydı