Work and Travel programına katılacak öğrenciler için Amerika’daki işverenleri tarafından hazırlanan ve program süresince çalışma şartlarını belirten bir belgedir. Work and Travel programına katılan bütün öğrencilerin işe başlaması için sahip olması gereken bir sözleşmedir.
– Çalışma şartları
D-160 Belgesi : Amerika Konsolosluğu tarafından hazırlanmış olan DS-160 Formu ile, Amerika Vizesi Başvuru Sürecinde başvuru sahibi hakkında konsolosluk yetkililerine detaylı bilgi aktarımını sağlamak amaçlanmaktadır.
DS-2019 formu : J1 vizesi almak için gerekli olan Yeterlilik Sertifikasıdır. Kültürel değişim öğrencilerinin J1 vizesi alabilmek için ve yasal olarak Amerika’da çalışabilmenizi sağlayan bir belgedir. DS formunda yazan tarihler içinde yasal olarak çalışmanızı sağlar. Bu tarihler tabii ki de size göre ayarlanır. Work and Travel’a kabul edildikten sonra Amerika’daki bulunan sponsorumuz tarafından DS formunuz verilecektir. Vize görüşmesine giderken vize memuru DS formunuzu imzalar ve kaşe basar. Bu belgenizi Amerika’ya girişte ve program süresi boyunca Amerika’dayken yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
3. Paycheck
Paycheck alt tarafında çek olan bir belgedir. Amerika’da maaşınızı çek olarak alırsınız. Üst kısmında vergi ve kazanç detayları gibi bilgiler yazar. Alt kısmı koparıp direkt bankaya gidip pasaportunuzla birlikte vize sayfanızı göstererek hesap açmadan direk çeki bozdurabilirsiniz ya da hesabınız varsa bu Paycheck’in çek kısmını bankamatikten ya da gişeden hesabınıza yatırabilirsiniz. Bu çeklerin belirli bir geçerlilik tarihi vardır ve genelde 180 gün olur. Bu süreyi aşarsa çek geçersiz olur. Bu yüzden Amerika’da iken bunları bozdurmalısınız. En son Paycheck’inizin üst kısımdaki bilgi sayfasını atmayın vergi iadesi için lazım olur eğer w2 formunuz yoksa bu belge kullanılır.
4.Sponsor
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı Work and Travel ve benzer kültürel değişim programlarına yönelik program sürecini kontrol etmesi ve düzenlenmesi görevini belirli kuruluşlara vermiştir. Bu kuruluşlar özel kuruluşlar olmasına rağmen kâr amacı gütmeyen kurumlardır ve Work and Travel programı kapsamında öğrencilere sponsor olarak çalışma izni başvurusu olarak geçen DS-2019 formunun basılmasını sağlarlar. Bundan dolayı bu özel kuruluşlara Work and Travel kapsamında sponsor organizasyonlar denmektedir.
Work and Travel Sponsorları ortak çalıştığı Work and Travel şirketleri ile birlikte programa uygun öğrencileri seçer, bilgilendirir ve kişiyi doğru işe yerleştirirler. Program süresince katılımcının neredeyse her türlü sorunuyla Work and Travel Sponsorları ilgilenir ve Work and Travel katılımcılarına acil durumlarda ulaşabilecekleri 7 gün 24 saat açık acil yardım hattı hizmeti sunarlar.
5. Sevis harcı
SEVIS “Student and Exchange Visitor Information System” kısaltmasıdır. Öğrenci ve değişim programları ile Amerika’ya gelen ziyaretçilerin bilgilerini kayıt altına alan ve ABD’deki hareketlerini takip eden bir sistemdir. DS-2019 Formunuzun sağ üst köşesinde N00 ile başlayan numara SEVIS ID numaranızdır.
Konsolosluk görüşmesine gitmeden önce Sponsor kuruluş tarafından DS 2019 formunuz basılıp SEVIS numaranız belirlenir ve vize görüşmenizden önce ödemesi de gerçekleşir. Work and Travel için Sevis bedeli 35 $ ‘dır. Vize başvuru evrakları arasında ‘Sevis Ödendi’ evrakı da bulunmaktadır. Bu belgeyi Amerika’ya girerken yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
SEVIS aktivasyonunuzu DS-2019 başlangıç tarihinizden sonraki ilk 2 gün içinde ya da Amerika indikten 2 gün içerisinde mutlaka aktif hale getirmelisiniz. Bu süre ciddi önem arz eder. Çünkü SEVIS numaranızı aktive etmediğiniz takdirde bir sonraki adım olan Sosyal güvenlik Numarasını alamazsınız ve resmi bir çalışan olarak görünemezsiniz. Bunun sonucunda sponsor kuruluş tarafından programınız ve vizeniz iptal edilebilir.
Sevis aktivasyon işleminizi sponsorun web sitesinden veya sponsor kuruluşun size mail olarak gönderdiği link üzerinde gerekli bütün bilgileri eksiksiz doldurup kayıt etmeniz gerekmektedir. Bilgileri tam anlamıyla eksiksiz olarak bildirmelisiniz aksi takdirde sosyal güvenlik numarasına (SSN) başvuru yapamıyor olacaksınız ki bu da çeşitli sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir.
6. SSN (SOCIAL SECURITY NUMBER)
Social Security Number (SSN) Türkçesi sosyal güvenlik numarası olan Amerika’da kişiye özel olarak çıkarılan Türkiye’deki T.C Kimlik Numarasına tekabül edebilecek bir numaradır. Work and Travel programı katılımcıları Amerika’da bulundukları sürede bir Amerikan vatandaşının sahip olduğu hemen hemen tüm haklara sahip olmaktadır.
Work and Travel katılımcıları Amerika’da yasal olarak çalışabilmeleri, banka hesabı açabilmeleri, devlet kurumları ile ilgili işlemler için Social Security Number (SSN) alırlar. Bu numara sadece bir kez alınır ve hiçbir koşul altında değiştirilemez. Social Security Number (SSN) alırken yapacağınız başvuruda vermiş olduğunuz bilgilerin doğruluğunu ve kargo adresinizin yüzde yüz doğru olduğundan emin olmanız hayati derecede önem taşımaktadır.
8. J-1 Vizesi
J-1 vizesi, ABD tarafından değişim programı katılımcılarına verilen, öğrencilere 4 aylık yaz tatilleri süresince yasal çalışma izni sağlayan vizedir.
WAT programı katılımcısı, J-1 vizesi ile çalışma süresini tamamladıktan sonra isteğe bağlı olarak bir aylık seyahat süresine sahiptir.
9. Employer
Amerika’da çalışacak olduğunuz işletme ve sahibidir.
10. Jobs-İş Pozisyonları
Work and Travel programı kapsamında aşağıdaki işleri yapabilirsiniz.
– Host/hostess – Karşılama Hostesi
– Cashier – Kasiyer
– Lifeguard – Cankurtaran