İngiltere eğitim sistemi pek çok insanın yakından ilgilendiği konuların başında geliyor. Özellikle Oxford ve Cambridge gibi 1000 yıllık tarihi geçmişiyle dikkat çeken üniversitelerin bulunması ilgiyi daha da artırıyor. Hem gençler hem de aileler açısından merak uyandıran İngiltere eğitim sistemini sizler için yakın markaja aldık.
5 ile 16 yaş aralığında okul zorunluluğu bulunan İngiltere eğitim sistemi, sonraki yaş grupları için de çeşitli olanaklar sunuyor. Hem ülke vatandaşları hem de dünya vatandaşlarının ilgisini çeken bu eğitimler, farklı aşamalardan oluşuyor. Günümüz koşullarında çok daha iyi bir eğitim hedefleyen ebeveynler ya da gençler için merak konusu olan bu eğitim sistemini inceledik. “İngiltere’de eğitim sistemi nasıldır?”, öğrencilere sunulan olanaklar ve daha fazlası içeriğimizde.
İçindekiler
İngiltere’de Okumak Nasıl?
Globalleşmenin gittikçe hızlandığı son günlerde pek çok kişi “İngiltere’de okumak nasıl?” sorusunun yanıtını arıyor. Bu merakın altında yatan nedenlere bakılacak olursa ülkenin eğitim sistemine verdiği değer en başta yer alır. Öte yandan iş olanakları, ülkenin genel konumu ve kültürel yapısı, insanların bu ülkeye olan ilgisini artırıyor.
5 yaşında başlanan İngiltere eğitim sistemi 16 yaşında son buluyor. Ancak bu süreçten sonra ülkenin hemen her noktasında eğitim alınabilecek üniversiteler mevcut. Lisans, yüksek lisans ve doktora için insanların akın ettiği bu okullar son derece kaliteli. Elbette bu eğitimler okul ve bölümlere göre değişik ücretlendirmelere tabi. Ancak okulların maddi destek ve burs imkanlarından faydalanmak da mümkün.
Dünyanın en iyi üniversitelerini bünyesinde barındıran İngiltere, sadece lisans ve üstü eğitimleriyle dikkat çekmez. Bu okullara hazırlık için verilen zorunlu eğitimiyle de ilgi görür. Özellikle çocukları için daha iyi bir gelecek isteyenler lise ve öncesi eğitimleri de merak ediyor. Sizler de ülkede verilen eğitimlerin detaylarını merak ediyorsanız, içeriğimize göz atmaya devam edin!
İngiltere Eğitim Sistemi Nasıldır?
İngiltere eğitim sistemi çocuklar için zorunlu eğitimle başlar. 3 aşamalı oluşturulan bu sistem anaokuluyla başlarken ilkokul ve lise eğitimiyle son bulur. Elbette ülkenin genel seviyesine bakıldığında zorunlu eğitim sonunda eğitime devam eden kişi sayısı oldukça yüksek. Genel hatlarıyla İngiltere’de çocuklara verilen zorunlu eğitimi ele alırsak;
1. Okul Öncesi Eğitim (Pre School)
Early Years, Infant School gibi isimlerle anılan okul öncesi yani anaokulu eğitimiyle çocuklar okula başlıyor. Her ne kadar bu eğitim seviyesi zorunlu olmasa da birçok İngiliz ebeveyn çocuklarının hayata bir an önce hazırlanmasını isteyebiliyor. Genellikle 4 yaşında başlayan bu eğitimler için 3 yaşındaki çocuklar katılım gösterebiliyor.
3 yaş grubundaki çocukların gittiği okul “Nursery” ismiyle anılırken 4 yaş grubundakiler “Reception” olarak isimlendiriliyor. Genelde günlük 3 saat verilen derslerden oluşan bu eğitimler, özel ve devlet okullarınca sağlanıyor. Ancak devlet okullarında anaokulu eğitimi için ailelerin bazı koşulları sağlayabiliyor olması gerekiyor. Okul – ev mesafesi gibi temel koşulların yer aldığı devlet anaokulları, şartların tamamı karşılandığı anda öğrenci kabul ediyor. Özel okullarda ise böyle koşullar bulunmuyor.
2. İlkokul Eğitimi (Primary School)
İngiltere eğitim sistemi 5 yaşında zorunlu hale geliyor. 2 farklı aşamaya ayrılan bu sistem 5 ile 11 yaş arasını kapsıyor. İlk seviyede temel dersleri alan çocuklar düzenli olarak sınavlara giriyor. Fakat sınavlar sadece öğrencilerin ne öğrenebildiğini ölçme üzerine bir sistem izliyor. İkinci seviyedeki çocuklar ilk seviyede aldıkları derslerin ayrıntılarını öğreniyor ve aşamayı bitirdikten sonra SATS isimli bir sınava giriyorlar. Bu sınav çocukların hangi ortaokula gidebileceğini gösteriyor.
3. Ortaokul ve Lise Eğitimi (Secondary School – High School)
İngiltere eğitim sistemi için son basamak olan ortaokul ve lise 11 – 16 yaş aralığında alınıyor. 11 – 14 yaş aralığı birinci seviye kabul edilirken 14 – 16 yaş son seviye oluyor. Haftanın 5 günü okula giden çocuklar bu süreç boyunca temel derslerin yanında seçmeli dersler alarak ilgi alanlarına yönlendiriliyor. İkinci seviye ise GCSE isimli bir sınavla son buluyor. Sınavı başarıyla tamamlayan öğrenciler lise mezunu olurken üniversite isteyen öğrenciler eğitime devam edebiliyor.
İngiltere Üniversite Eğitim Sistemi
İngiltere üniversite eğitim sistemi dünyanın en iyi okullarında verildiği için kariyer odaklı kişilerin ilgisini çekiyor. Ülke genelinde üniversite okuma zorunluluğu bulunmamasına rağmen pek çok kişi bu eğitimi alıyor. İngilizlerin soğuk, mesafeli ve disiplinli yapıları nedeniyle korkuyla yaklaşılan eğitim sistemi ülke genelinde sanıldığından daha önemli.
Her ne kadar İngiltere eğitim sistemi bu gerekçelerle zor gibi dursa da zorunlu eğitim kısmı zor değildir. Disiplinli ilerleyen bir sistem olsa da çocuklar eğlenerek öğrenmeye devam eder. Söz konusu üniversite eğitimi olduğunda işler bir miktar değişiyor. Keza büyük çoğunluğu özel üniversite olduğu için dersler ve dil koşulları kişileri zorlayabilir.
Dünyanın her noktasından kişinin eğitim için akın ettiği İngiltere’de tamamen İngilizce eğitim veriliyor. Verilen dersler okunmak istenen bölümlere göre değişse de akademik araştırmalar, özgün çalışmalar daha çok ağırlıklı. Ülkenin konumu, iş olanakları, dil imkanı düşünüldüğünde alınan üniversite eğitimi oldukça kalitelidir.
Farklı ülkelerden öğrencilerin de katılım sağlayabildiği İngiltere eğitim sistemi yabancı dil seviyesine bağlı ilerler. Sizler de İngiltere’de eğitim almak istiyorsanız Advice Yurtdışı Eğitim aracılığıyla eğitim koşullarını daha detaylı öğrenebilirsiniz. Öte yandan sizler gibi İngiltere’de eğitim almak isteyen ya da alan kişilerle de bu sayede iletişime geçme olanağınız mevcut.
İngiltere’de Lise Eğitim Sistemi
İngiltere’de lise eğitim sistemi diğer seviyelerde olduğu gibi 2 farklı aşamayla veriliyor. 14-16 ve 16-18 yaş aralığı olarak ayrılan bu sistem öğrencilerin eğitime devam edip etmeyeceğini de gösteriyor. Disiplinli olarak ilerleyen lise eğitim sisteminin ilk adımındaki öğrenciler GCSE isimli sınavda başarı göstererek mezun olabiliyor. Başarı gösteren öğrencilerin zorunlu eğitim yaş sınırına ulaşmasıyla eğitim hayatı sonlanıyor.
O süreçten sonra öğrenciler üniversite eğitimi alıp almayacaklarına karar veriyor. Alınan kararlar sonucu üniversite isteyen öğrenciler, 18 yaşına kadar ders alırlar. Eğitim, A Level düzeyinde bir eğitimi ifade eder. Yine sınavları başarıyla geçen öğrenciler üniversite eğitimi için başvurularını gerçekleştirmeye başlar.
İngiltere’de lise eğitim sistemi için faaliyet gösteren 4 farklı okul tipi bulunuyor. Bu okul tiplerini listelersek:
• Özel Lise Hazırlık Okulları: İsminden de anlaşılacağı üzere ücretli eğitim verilen liselerdir. Burayı tercih eden öğrenciler 8 – 13 yaş aralığında eğitim alırlar. Verilen eğitim sonucunda öğrencilerin başarılı liselere yerleşmesi hedeflenir.
• Devlet Okulları: Kolej ismiyle anılan devlet okulları İngiltere genelinde “en başarılı öğrenciler” için eğitim veren kurumlardır. Ülke genelinde pek çok kişi özel okullara gittiği için devlet okulları kıymetlidir. Öte yandan devlet destekli kurumlar olduğu için sıkı denetimlere tabidirler. Bu sıkı denetimler nedeniyle İngiltere devlet okullarında verilen eğitimler zorludur.
• Özel Gündüz Liseleri: Yine ücretli eğitim veren liselerden oluşurlar. Diğer liselerden ayrılan yönü öğrencilerin yatılı olarak konaklamalarıdır.
• Gündüz, Yatılı Devlet Liseleri: Yatılı devlet liseleri eğitim için İngiltere’yi tercih eden yabancı öğrenciler içindir. Ancak bu tarz liselere gidebilmek için Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerden olmak gerekir. Dolayısıyla Türkiye’den gelen öğrenciler bu okul tipine kabul edilmezler.
Başta lise olmak üzere İngiltere üniversite eğitim sistemi hakkında merak ettiğiniz diğer detaylara Advice Yurtdışı Eğitim aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda dil okulu, staj, Work and Travel, yaz okulu ve yüksek lisans gibi programlar içinde destek alabilmeniz mümkün.