Havalimanı kişilerin hem şehirlerarası hem de uluslararası alanda kullandıkları ulaşım alanlarındandır. Uçak ile seyahat etmek günümüzde en pratik ulaşım şekilleri arasında yer alır. Hem hızlı hem de güvenilir bir ulaşım şekli olması havalimanlarına birçok kişinin akın etmesine neden olur. Özellikle saatler süren otobüs yolculukları yerine uçak ile dakikalar içerisinde ulaşılabilmesi son derece önemli bir avantaj olarak öne çıkar. İlk defa uçacak olan kişiler için de havalimanı kuralları son derece önemlidir. Bu kuralları bilmek havalimanı gibi büyük bir alanda kaybolmadan ve uçağı kaçırmadan işlem yapabilmenizde önemli.
Kişiler havaalanı kurallarına hakim olabilmek için öncelikle kaç kapı olduğunu, bu kapıların neden kullanıldığını, bagaj ağırlıklarını bilmelidir. Her yolcunun ücretsiz olarak yanında götürebileceği belli kg ağırlığında bagaj hakkı bulunur. Bu ağırlığın aşılması durumunda da belli bir ücret ödenmesi gerekir. Bunun yanında kişilerin ne zaman havaalanında olması gerektiğini bilmesi de önemli detaylar arasında yer alır.
Uçak ile seyahat etmenin zorluklarından birisi de havalimanına ulaşımdır. Genelde şehrin uzak yerlerine kurulan havalimanlarına ulaşabilmek için kişiler özel araçlar, taksiler ya da toplu ulaşım araçlarını tercih ederler.
İçindekiler
Ne Kadar Zaman Önce Havalimanında Olmalıyım?
Uçak ile seyahat etmek istiyorsanız yanıtını bilmeniz gereken sorulardan ilgi ne zaman havalimanında olmanız gerektiğidir. Çünkü uçak ile seyahatlerde geç kalmanız halinde uçağı kaçırma riskiniz bulunur. Otobüsler genelde geç kalan yolcuların yetişebilmesi durumlarında 5- 10 dakika bekletilebilir. Ancak bu durum uçak seyahatlerinde mümkün olan bir durum değil. Bu nedenle de mutlaka ne zaman havalimanında olmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Eğer yurt içi bir uçuş gerçekleştirmeyi planlıyorsanız 1 saat öncesinden havalimanında olmanız gerekir. Yurt dışı uçuşlarında ise 2 saat öncesinden havalimanında olmanız önemlidir. Erken gitmenizin nedenleri arasında ise şunlar sayılabilir:
-
Yoğun uçuşların planlandığı dönemlerde check-in işlemleri uzun sürebilir.
-
Yolda yaşanabilecek araç aksilikleri nedeniyle geç kalabilirsiniz.
-
Bilet ya da pasaport sorunları ile karşılaşılabilir.
-
Bagaj sorunları nedeniyle aksaklık yaşanabilir.
Böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak için de mutlaka havalimanına 90- 150 dakika arasında bir sürede gitmeniz gerekir. Aksiliklerle karşılaşmamak ya da ortaya çıkabilecek aksilikleri bertaraf edebilmek için mutlaka önceden erken gidilmesi gerekir.
Havaalanında Kaç Kapı Bulunur? (Giriş Kapısı/ Uçuşlar İçin Geçiş Kapısı/ Boarding Pass)
Havalimanı kuralları içerisinde bilinmesi gereken en önemli noktalardan birisi de giriş kapılarıdır. Giriş kapıları konusunda kişilerin önceden bilgi sahibi olması en önemli noktalar arasında yer alır. Çünkü havalimanlarında birçok kapı bulunur. Bu kapıların işlevlerini bilmemek uçağınızı kaçırmanıza neden olabilir. Havaalanında bulunan kapılar ve işlevleri ise şunlardır:
-
Giriş Kapısı:
Güvenlik kontrolünden geçerek giriş yapılan kapıdır. Burada X-ray cihazının bandına çantalarınızı yerleştirmeniz önemlidir. Aynı zamanda buradan geçerken telefon, bozuk para, kemer gibi metal içeren hiçbir unsur üzerinizde bulunmalıdır. Bu tarz nesneleri bir sepet içerisine koyarak cihazdan geçirilmesini sağlayabilirsiniz.
-
Uçuşlar İçin Geçiş Kapısı:
Gate kapı olarak da bilinen bu kapı uçuşu olan yolcuları diğer yolculardan ayıran kapıdır. Aynı zamanda uçuş saatinin de beklendiği yerler arasında bulunur. İç hatlarda bu kapı kuralları çok daha rahattır. Ancak uluslararası alanda çok daha katı kuralları olan bir kapı olduğu söylenebilir. Bu kapı açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılır.
-
Boarding Pass:
Havalimanı kuralları arasında son derece önemli olan kapılardan birisi de Boarding Pass’tır. Uçak biletlerinin boarding görevlileri tarafından kopartılan kısmına Boarding Pass adı verilir. Gate yanı kapı kısmından giriş yapılırken bu işlem yapılır. Kopartılan kısım size verilir. Aynı zamanda tüm uçuş süresince de saklamanız gerekir. Boarding süresinin ne zaman başlayacağı da bekleme salonundaki yolculara anons edilerek bildirilir. Uçağa biniş saatinden on dakika sonra da bu süre sona erer.
Bagaj Ağırlığı Ne Kadar Olmalı?
Her yolcunun önceden bilmesi gereken kurallardan bir diğeri ise bagaj ağırlığıdır. Yolcuların mutlaka bagaj ağırlıkları ve kuralları hakkında önceden bilgi edinmesi önemlidir. Çünkü fazladan ağırlığınız için ücrete tabi tutulursunuz. Bu konuda şu kurallar önemlidir:
-
İlk olarak yolcuların bagaj hakları hava yoluna, uçulan destinasyona ve biletin ücretine göre farklılık gösterebilir.
-
Yurt içinde 15 ya da 20 kg bagaj yanında 8 kg el bagajı bulundurabilirsiniz.
-
Yurt dışındaki yolculuklarda ise bu hak 20- 25 kg kadardır. Parça uygulaması da bu süreçte karşınıza çıkabilir.
-
Uluslararası alanda en fazla 1 parça ve en fazla 23 kg ağırlık kuralı olabilir.
-
Bunların yanında 2 parça 23 kg şeklinde de bir uygulama konulabilir.
-
El bagaj hakkı ise yine 8 kg kadar olur.
Bu detaylara dikkat ederek bagaj konusunda herhangi bir sorun yaşamadan seyahatinizi gerçekleştirme şansı bulabilirsiniz.
Check-in Nedir? Nasıl Yapılır?
Havalimanlarında en önemli kurallardan birisi check- in işlemleridir. Bu işlemleri yapabilmek için yanınızda bulundurmanız gereken birtakım belgeler bulunur. Kimlik ve pasaport olmadan bu işlemleri yapmanız mümkün olmaz. Check-in işlemlerini yapabilmek için uçacağınız havalimanı şirketinin bankosunu bulmanız gerekiyor. Buradaki görevliye resimli kimliğinizi ya da pasaportunuzu vermelisiniz. Sonrasında gidilecek olan lokasyon ve uçuş saati bilgilerini vermelisiniz.
Biniş kartınız bastırılmadan önce görevliler bagajınızı tartıyor. Uygun ağırlıkta ise işlemler devam ediliyor. Eğer ağırlığınız standart ağırlığın üzerinde ise ekstra ücret ödemeniz isteniyor. El bagajınız ile ilgili bilgileri de verdikten sonra görevliden gereken etiketi alabilirsiniz. Biniş kartınıza yapıştırılan bagaj etiketiniz ile birlikte bu işlemlerin tamamlanması sağlanır. Check-in işlemleri yapılmadan uçağa binmeniz mümkün olmaz.
Yurtdışı Transfer Uçuşlar Nasıl Yapılır?
Yurtdışı transfer uçuşlar aktarmalı uçuşlar olarak da bilinir. Genelde yolcuları en çok tedirgin eden seyahatler arasında yer alır. Çünkü yurtdışına giderken bir uçaktan inmek bilinmedik bir havalimanına inmek ve yine yeni bir uçağa binmek kişileri tedirgin edebilecek durumlar. Ancak nasıl yapıldığı bilindiğinde bu süreci kolay şekilde aşmak mümkün olabilir. Yurtdışı transfer uçuşlar şu şekilde yapılır:
-
Transfer edileceğiniz havalimanına indikten sonra uçaktan inerken kabin bagajınızı alın.
-
Bu bagajı aldıktan sonra hiçbir işlem yapmadan diğer uçuş için biniş kapısına ilerleyin.
-
Devam edilecek olan uçuş için biniş kartınız bulunmuyor ise transit check-in kontuarına gitmeniz gerekir.
-
Uçuş tamamlandıktan sonra bagajı diğer varış noktasında alabilirsiniz.
Son derece basit şekilde transfer uçuşu gerçekleştirmeniz mümkün olmaktadır.
Havaalanı Araba Kiralama Nasıl Yapılır?
Havaalanı transfer konusu da akılları karıştıran durumlar arasında yer alır. Eğer havaalanından şehir merkezine ya da başka bir yere gitmek istiyorsanız farklı ulaşım alternatiflerini değerlendirebilirsiniz. Genelde havalimanı servisleri kişilere bu hizmeti sunar. Ancak daha konforlu bir şekilde ulaşım şekli arayışındaysanız havaalanı araba kiralama avantajlarını değerlendirebilirsiniz.
Havaalanlarında hizmet veren araba kiralama firmaları bulunur. Bu firmaları arayarak son derece hızlı şekilde araç kiralama işlemi yapabilirsiniz. Aracınızı kiraladıktan sonra istenilen yere aracı kendiniz kullanarak ya da şoför yardımı ile ulaşım sağlamanız mümkün olur. Havaalanı araba kiralama en basit havalimanı ulaşım şekilleri arasında yer alır.