Hem eğitim hem de diğer birçok açıdan gelişmiş bir ülke olan Amerika’da öğrenci olabilmek için Amerika öğrenci vizesi almak gerekmektedir. Amerika’ya üniversite, lise, dil eğitimi ya da yüksek lisans gibi eğitim seçenekleri ile gitmek isteyen birçok öğrenci vardır. Fakat bu öğrencilerin Amerika’ya gidebilmeleri için bazı şartları yerine getirmeleri gerekir.
Amerika’ya öğrenci olarak gitmek isteyenlerin F1 vizesine sahip olmaları şarttır. Amerika’da öğrenim görmek isteyenlerin kısa dönem ya da üniversite dönemi boyunca fark etmeksizin kayıt tarihinden 120 gün önce vize başvurusu yapabilme şanları vardır. Kayıt süreci her ne kadar geniş olursa olsun yaklaşık 6 ay önce işlemlerin başlatılması sağlıklı bir süreç izleyebilmek açısından önem taşır.
Vize başvurusu yapabilmek amacıyla öğrencinin doldurulması istenen DS-160 formu ile öğrenciyi tanımak amaçlanmaktadır. DS-160 tamamıyla İngilizce olarak hazırlanmakla birlikte site üzerinden çeşitli işlemler yaparak soruların Türkçe karşılığına ulaşabilmek de mümkündür. Bu form genel olarak Amerika’ya neden seyahat edilmek istendiğini, gidiş-dönüş tarihlerini ve kişisel bilgileri içerir.
Amerika öğrenci vizesi için ilk önce DS-160 vize başvuru formunun eksiksiz doldurulması gerekmektedir. Bu form doldurulurken her bir kişi için ID tanımlanmaktadır. Bu ID numarası formun onaylanmaması gibi durumlarda kullanılacağı için mutlaka kaydedilmelidir. ID öğrenci için oldukça avantajlıdır çünkü onun sayesinde öğrenci başvuru formunu gözden geçirebilir ve yanlış girmiş olduğu detayları değiştirebilmektedir.
Mülakat sürecinde de oldukça önem arz eden DS-160 formu, başvuru sahibi için oldukça önemlidir. Vize başvurusunda bulunan kişi mülakata gitmeden önce mutlaka formun çıktısını da yanında bulundurmalıdır. Mülakat süreci de öğrenci için kritiktir. Öğrenci mülakat sürecinde kendini net bir şekilde ifade etmeli ve en doğru şekilde seyahat amacını anlatmalıdır.
İçindekiler
Amerika’ya Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?
Amerika’ya öğrenci vizesi almak için bazı şartları yerine getirmek gerekmektedir. Tüm belgelerin eksiksiz olması ve ücretin zamanında yatırılması ile birlikte Amerika’ya öğrenci vizesi alabilmek mümkündür. DS-160 formu dışında öğrencinin elinde olması gereken bir diğer belge I-20’dir. Bu formun anlamı Amerika’da eğitim görmek isteyen kişinin oradaki eğitim kurumu tarafından kabul gördüğü yönündedir. I-20 formu üzerinde öğrenciye ait eğitim kurumunun kayıt bilgileri, kimlik bilgileri ve yıllık masraf gibi detaylar bulunur.
Amerika öğrenci vizesi için belirli bir randevu günü verilmektedir. Randevu tarihi geldiği zaman öğrencinin SEVIS adı verilen ödeme makbuzunu yanında bulundurması şarttır. Amerika Konsolosluğuna gitmeden en az 3 gün önce bu ücretin ödenmiş olması gerekir.
F1 Amerika öğrenci vizesi için yapılan görüşmelerde öğrenciden transkript istenir. Transkriptin not ortalamasını detaylı bir şekilde göstermesi akademik not döküm bilgisi açısından önem arz etmektedir. Amerika Konsolosluğu, vize süresi boyunca öğrencilere ayrıcalık tanımaktadır. Seyahat edilecek tarihten 4 ay öncesine kadar vize başvurusu yapabilmek mümkündür.
Vize başvurusu tamamlandıktan sonraki süreçte öğrencinin girmesi gereken bir mülakat süreci vardır. Mülakatta öğrencinin kendini tatmin edici bir şekilde ifade etmesi gerekmektedir. Amerika’da bulunacağı süre boyunca yapmış olduğu eğitim planı, okuluna ait bilgiler ve neden Amerika’da okumak istediğini detaylı bir şekilde anlatmalıdır.
Vize başvurusu süreci boyunca, eğitim bilgilerini içeren ve vize için ödenecek ücretin bulunduğu belgeler oldukça önemlidir. Aynı zamanda mülakat sırasında kişinin ikamet edeceği adres gibi belgeler de istenebilmektedir. İstenen belgelerin ve bilgilerin hazır bir şekilde sunulması ile mülakat olumlu bir şekilde sonuçlanabilir.
Amerika Öğrenci Vizesi Gerekli Belgeler
Amerika’ya öğrenci olarak gidecek kişilerin yukarıda belirtilen belgeler ve formlar dışında başvuru sırasında vize için bazı belgeleri gerekli yerlere ulaştırmaları gerekmektedir. İlk olarak öğrencinin başvurusunun “Student and Exchange Visitor Program (SEVP)” tarafından sertifika verilen bir ABD kurumunca kabul edilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında vize işlemleri için aşağıda verilen belgelere sahip olunması gerekir.
• Geçerliliği Amerika’da kalma süresinin en az 6 ay sonrasına kadar süreli pasaport
• SEVP onaylı bir okuldan kabul belgesi
• I-20 formu
• Student and Exchange Visitor Information System için başvuru ücretinin ödenmesi
• İstenilen formatta fotoğraf
• DS-160 formu
• Transkript gibi akademik belgeler
• Ülkede kalınan süre boyunca geçim giderlerini karşılayabileceğine dair belgeler (banka hesap özeti, sponsor, burs programı vs.)
• Eğitim sona erdikten sonra Amerika’dan ayrılacağına dair kanıt
• TOEFL ve benzeri kurumlardan alınan dil yeterlilik puanını gösteren belge
Amerika’da öğrenci olarak bulunabilmek için bu belgeleri bulundurmak dışında, yapılması gereken birkaç şey daha mevcuttur. Öncelikle eğitim süresi başlamadan önceki 30 gün içinde ülkeye gelinmesi gerekmektedir. Yani eğitim süresi başlamadan 1 ay öncesinde ülkeye gelinemez. Ayrıca Amerika öğrenci vizesi başvurusunda bulunurken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise pasaportta bulunan isim ile üniversitenin gönderdiği I-20 ile DS-160 formundaki isimlerin aynı olmasıdır.
Amerika öğrenci vizesi yalnızca Amerika Konsolosluğu tarafından incelenmektedir. Bu hususta eğer başvuruyu yapan kişi 14 yaş üzerindeyse, başvuru sahibinin mülakat ve parmak izi işlemleri için Amerika Konsolosluğunda şahsen bulunması gerekir. Genel olarak ABD öğrenci vizesi için gerekli şartlar bunlarken bu şartlar başvuran kişinin SSK’lı, emekli veya memur olması durumunda değişiklik gösterebilmektedir.
Amerika’ya öğrenci vizesi için kullanılan vize türü F1’dir. Fakat F1 tip vizeye sahip olabilmek için I-20 formu gerekmektedir. Dolayısıyla Amerika’da eğitim görmek isteyen kişi I-20 formunu muhakkak temin etmelidir. I-20 formunda öğrencinin eğitim ve maddi durumu bulunur. Öğrenci, bu formu alabilmek için öğrenim ücretini veya okul kayıt ücretini gideceği eğitim kurumuna ödemelidir.
Amerika öğrenci vizesi gerekli belgeler arasında en önemlilerinden bir tanesi I-20 belgesidir. Devam edecekleri eğitim kurumu, bu belgeyi yanlarında bulundurmayan ve öğrencinin öğrenim ücretini de kapsayan yaşam giderlerini de içeren hesaplarında ibraz edecekleri mali kayıtları olmayan öğrencileri kabul etmeyecektir. Bu nedenle tüm öğrenciler, kayıt oldukları sırada eğitim, yaşam ve konaklama masraflarını hesaplarında gösterebilirler ise bir I-20 formuna sahip olabilmektedir.
Amerika Öğrenci Vizesi Süresi
Amerika’da öğrenim görmek isteyenlerin başvurduğu Amerika öğrenci vizesi ile ülkede belirli bir süre eğitim görülebilmektedir.
Amerika Öğrenci Vizesi Süresi
sona erdikten sonra bazı şartları öne sunarak ve dilekçeler hazırlayarak bu süre uzatılabilir. Amerika aslında 10 yıla kadar vize süresi tanımlayabilmektedir fakat öğrenci vizesi için tanımlanan süre 5 yıldır.
Amerika’da öğrenim görmek için 5 yıl geçerli vize alınsa dahi yukarıda da belirtildiği gibi yalnızca eğitim başlangıç tarihine 30 gün kala ülkeye giriş yapılabilmektedir.
Eğitim gören kişinin vize süresine dikkat etmesi çok önemlidir. Bazı durumlarda öğrenciye eğitim süresinden daha kısa süreli bir vize verilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşan öğrenci Amerika’daki eğitim kurumuyla görüşüp yeni bir I-20 belgesi talep edebilir ve ülkede kalma süresini uzatabilir.