Advanced Placement (AP) programı ileri düzey yerleştirme programı olarak bilinir. Bu program Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanan bir programdır. İlk olarak burada başlamış ve daha sonra da tüm dünyaya yayılma göstermiştir. Programın asıl amacı ise eğitimde mükemmeliyeti hedeflemesi ve çok kapsamlı bir şekilde çalışma gerektirmesidir.
ABD dışında da 60’dan fazla ülkede bu programın avantajlarından en iyi şekilde yararlanılmaktadır. Bu programın uygulanması ile ülkelerde eğitimin çok daha iyi standartlarda verilmesi hedeflenir. Kişiler Advanced Placement programına katılabilmek için ise birtakım kriterlere sahip olmak durumundadır.
İçindekiler
Advanced Placement (AP) Programı Nedir?
Ap ne demek sorusu eğitimde mükemmellik arayan birçok kişinin yanıt aradığı sorulardan biridir. Bu program lise döneminde öğrencilere üniversite düzeyinde birtakım dersler aldırarak üniversitede bu derslerden muaf olma imkanı tanır. Bu program özellikle yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrencilere önemli avantajlar kazandırır. Bu süreçte kişiler AP dersleri aldıklarında ve başarılı olduklarında akademik eğitime son derece hazır oldukları söylenebilir. Bu programın en önemli avantajları arasında şunlar yer alır:
-
Yüksek AP sınav notları sayesinde İngiltere, ABD, Kanada gibi ülkelerdeki üniversitelere kolayca yerleşebilmek mümkün olur.
-
Lisede okuyan öğrenciler üniversite seviyesinde dersler alabilirler. Bu da üniversitede bazı derslerden muafiyet sayılır.
-
Daha iyi çalışma alışkanlıkları geliştirmek mümkün olur.
-
Yazı yazma becerilerinin iyileştirilmesi sağlanır ve öğrenciler problem çözme becerileri geliştirebilirler.
-
Online AP programında alınan dersler ile yükseköğretim sisteminin yapısına daha kolay uyum sağlanır.
Bunların yanında uluslararası alanda tanınan kredileri almak yurtdışındaki üniversitelere kabul edilmede yüksek bir tercih nedeni olarak kabul edilir. Bu avantajlar sayesinde kişiler bu programlardan en iyi şekilde faydalanabilirler. Bu program öğrencilerin yurtdışına başvurmak istediklerinde yararlanabilecekleri bir programdır. Türkiye’den de birçok kişinin bu programa dahil olduğunu söylemek mümkün olur. Ancak öğrencilerin bu programa katıldıklarında belirli tarihlerde yapılan sınavlardan yüksek bir başarı ile geçmiş olmaları gerekir. Aksi halde programı başarı ile tamamladıklarına dair sertifika alamazlar.
Türkiye’de AP Programı
Advanced Placement programı Türkiye’deki belli başlı liselerde de geçerli bir programdır. Bu programın tüm avantajları Türkiye’deki lise öğrencileri için de geçerlidir. Öğrencilerin birçok bakımdan kendini geliştirmelerine yardımcı olan bir programdır. Dünya genelinde birçok ülkede yararlanılan bu eğitim sırasında alınan dersleri üniversitede öğrencilerin yeniden almalarına gerek bulunmuyor.
AP programı kapsamında yer alan üniversiteler arasında Özyeğin, Sabancı, Koç gibi üniversiteler ilk sıralarda yer almaktadır. Kredi tamamlama olanağını öğrencilere sunan bu üniversiteler öğrencilerin daha iyi kariyer fırsatları elde etmelerine imkan tanımaktadır. Bu programa katılan kolejler arasında ise şunlar yer almaktadır:
-
İzmir Koleji
-
Robert Koleji
-
TED Koleji
-
Açı Koleji
-
Hisar Okulları
-
Özel Ege Koleji
-
Üsküdar Amerikan Koleji
-
Irmak Koleji
Gibi kolejlerde Ap programına ait olan dersleri almak mümkündür. Ancak öğrenciler aldıkları derslerin belli kredilerinden mutlaka geçmek durumundalar. Aksi halde programı başarı ile tamamlama şansı bulamazlar. Kredi tamamlama olanağından yararlanabilmek için öğrencilerin mutlaka belirli standartları yerine getirmeleri gerekmektedir.
AP sınavının içeriği oldukça önemlidir. Öğrenciler bu programa dahil olduklarında 6 farklı alana yönelik olarak ders alabilirler. Tüm dersler mutlaka bu alanda profesyonel olan kurul tarafından hazırlanmaktadır. Çoktan seçmeli olan soruların sorulduğu sınavlarda aynı zamanda öğrencilerin kendi yanıtlarını verebildikleri sorular da sorulmaktadır. Çoktan seçmeli olan soruların değerlendirmesi bilgisayarlar tarafından yapılmaktadır. Fakat sınavda sorulan kısa cevaplı ya da kompozisyon tarzında olan sorular kuruldaki öğretmenler tarafından değerlendirilir. Sınav içeriğinde yer alan alanlar ise şunlardır:
-
Bilim
-
Dünya Dilleri ve Kültürleri
-
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri
-
Tarih ve Sosyal Bilimler
-
Sanat
-
İngilizce
Bu alanlarda birçok farklı soru sorularak öğrencilere sorulmaktadır. Sınavlarda sorulan soruların değerlendirilmesi ise her alanda yer alan üniversite hocaları tarafından yapılmaktadır. AP hocalarından oluşan kurul tüm soruları inceler ve öğrencilere 1-5 arasında bir not verir. Bu sınavlardan 3 ortalamayı alan öğrenciler sınavlardan başarılı olarak kabul edilir. Öğrenciler AP programını büyük bir fırsat olarak değerlendirmektedir. Avantajları yanında öğrencilere üniversite yaşamlarında belli kredilerden muafiyet sağlayarak farklı alanlara yönelebilmeleri için zaman da yaratan bir programdır.